STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden.nl


Vind je opleiding met kwaliteitskeurmerk en blijf op de hoogte van nieuwe subsidies op Opleidingvinden.nl.

Leefstijlcoach Pro

Uniek opleidingstraject met erkend diploma, veel aandacht voor coachingstechnieken en een hoog slagingspercentage. Accreditaties: ✔️ BGN ✔️ BLCN ✔️ NL Actief
Deelnemerskosten

€ 2.898,00

vrij van BTW

Fill 1 Copy 5

Lesgeld

€ 1.898,00

Totaal excl. BTW

€ 1.898,00

BTW

€ 1.000,00

Totaal incl. BTW

€ 2.898,00

Startdata in een groep op locatie en online
Ieder moment te starten
Opleidingsinformatie
Opleidingssoort
Vakopleiding op MBO/HBO-niveau
Opleidingsmethode
In een groep op locatie en online
Opleidingsvorm
Deeltijd
Type certificaat/diploma
Diploma
Naam
Deelcertificaten en diploma's.
Opleidingsduur
12 maanden
Aantal lesdagen
15
Min. deelnemers
8
Max. deelnemers
20
Studiebelastingsuren
210
Taal in opleiding
Nederlands
Vooropleiding en toelatingscriteria
Vooropleiding
Er is geen bepaalde vooropleiding nodig.
Uniek opleidingstraject met erkend diploma, veel aandacht voor coachingstechnieken en een hoog slagingspercentage. Accreditaties: ✔️ BGN ✔️ BLCN ✔️ NL Actief
image

Leefstijlcoach en vitaliteitscoach zijn relatief nieuwe beroepen. Vaak worden ze in één zin benoemd. Dit is niet altijd terecht. Er is overlapping, maar ook een groot verschil. Waar je bij leefstijl coacht op gezondheidsgedrag zoals voeding en bewegen, coach je bij vitaliteit op minder zichtbare aspecten zoals een goed- en zinvol leven leiden. 

 

De erkende Start2Move Leefstijlcoach opleiding is afgestemd op het beroepsprofiel van BLCN (Beroepsvere

...

Leefstijlcoach en vitaliteitscoach zijn relatief nieuwe beroepen. Vaak worden ze in één zin benoemd. Dit is niet altijd terecht. Er is overlapping, maar ook een groot verschil. Waar je bij leefstijl coacht op gezondheidsgedrag zoals voeding en bewegen, coach je bij vitaliteit op minder zichtbare aspecten zoals een goed- en zinvol leven leiden. 

 

De erkende Start2Move Leefstijlcoach opleiding is afgestemd op het beroepsprofiel van BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland). Wil je eventueel mensen begeleiden vanuit het gecombineerde leefstijlinterventie programma (GLI). Dan kun je overwegen om na je opleiding het BLCN examen af te nemen.

 

Tijdens en na je opleiding kun je gebruikmaken van  de  leefstijlcoach academy binnen de Start2Move community. Hierin staat aanvullende content en kun je contact houden met docenten, medecursisten, professionals en je mentor.

 

Het Start2Move traject Leefstijlcoach Pro bestaat uit 7 modules die ervoor zorgen dat jij wordt opgeleid tot een Leefstijlcoach Pro:

  1. Bewegen en Trainen
  2. Voedingsdeskundige
  3. Stress- en Slaapmanagement
  4. Coachen en Gedragsverandering
  5. Hormonen en Leefstijl
  6. Verslavingen
  7. Leefstijlcoach in de praktijk

Wil jij je ook wat meer ontwikkelen op het gebied van trainingsleer en anatomie of wil je nog meer uit je professie halen op het gebied van voeding? Dan kun je bij de Leefstijlcoach opleiding Pro een module aanpassen bijvoorbeeld naar Fitnesstrainer A of Gewichtsconsulent. Wil je beide modules aanpassen kies dan voor de Leefstijlcoach opleiding Advanced.

 

Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding of voorkennis vereist.

Opleidingsniveau: MBO 4.

 

Wat kun je verwachten?

Tijdens de modules van de opleiding Leefstijlcoach leer je  alles over:

  • gezondheid & bewegen
  • beweegplannen maken
  • voeding, stofwisseling & spijsvertering
  • coachen op gedragsverandering
  • managen van stress, bioritme, slaap(problemen)
  • basis psychologie, wilskracht trainen
  • het omgaan met klanten
  • didactisch handelen
  • invloed van hormonen op je leefstijl
  • omgaan en herkennen van verslavingen

De modules van de Leefstijlcoach opleidingen  bestaan uit de volgende onderdelen: 

Bewegen en Trainen 
Waarom is bewegen zo belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid? Welke effecten heeft bewegen op het lichaam en ons brein? Hoe kunnen we mensen helpen om meer te gaan én blijven bewegen? Tijdens de module Bewegen en Trainen leer je wat de gezondheidseffecten zijn van voldoende beweging. Ook kun je na deze module op verantwoorde wijze zelfstandig een beweeg- en trainingsschema’s opstellen en verzorgen.


Voedingsdeskundige 
Bijna iedereen weet wel dat voldoende groente eten goed is voor onze gezondheid. Toch voldoet maar een klein deel van de mensen in Nederland aan de nationale aanbeveling. Weet jij hoeveel voldoende groente eigenlijk is? Welke voedingsstoffen groenten bevatten en waarom deze gunstig zijn voor onze gezondheid? En waardoor mensen toch te weinig groente eten? In deze opleiding leer je over gezonde voeding, over voedingsstoffen en voedingspatronen, en over hoe je cliënten kunt motiveren, adviseren en coachen naar een blijvend gezonder eetpatroon. 


Stress- en Slaapmanagement 
Eén op de zeven werknemers in Nederland heeft last van burn-outklachten. Daarnaast geeft maar liefst 50% van de Nederlanders aan dat ze moe zijn tijdens het opstaan. De impact hiervan op onze gezondheid en prestaties wordt enorm onderschat Zo leidt chronische stress tot een kortere levensverwachting, verhoogde vatbaarheid voor ziektes en een verlaagd energieverbruik.

Voldoende rust en slaap zijn essentiële voorwaarden voor een fit en gezond leven én voor het boeken van vooruitgang in de sportschool.

In de module Stress- en Slaapmanagement leer je over de effecten van (veel) stress en (weinig) slaap. Je krijgt kennis en praktische tools mee om zowel jezelf als je cliënten beter met stress om te laten gaan en meer (nacht)rust te laten ervaren.


Coachen en Gedragsverandering 
Tijdens de module Coachen en Gedragsverandering Kijken we naar menselijk gedrag, gedragsverandering en het coachen van mensen.

Kijken we naar menselijk gedrag, gedragsverandering en het coachen van mensen. Dit valt binnen het domein van de psychologie. De module omvat een korte introductie op dit vakgebied. Vervolgens wordt de essentie van het vak coachen besproken en wordt ingezoomd op gedragsverandering, motivatie en wilskracht Ook ga je aan de slag met gespreksvoering en gesprekstechnieken en leer je hoe je mensen kunt helpen om duurzaam hun gedrag te veranderen en zo doelen te behalen.


Hormonen en Leefstijl
Hormonen hebben invloed op lichaamsveranderingen (zoals bij de overgang), gezondheidsproblemen (zoals bij diabetes) en leefstijlgedragingen. Sommige problemen van je cliënt zijn te verklaren via kennis over het hormoonsysteem. Eet je cliënt grote porties? Dan komt dat mogelijk doordat je cliënt te snel eet. Hierdoor wordt er minder van het hormoon leptine aangemaakt en voelt je cliënt zich minder snel verzadigd.

Leefstijlfactoren beïnvloeden ook elkaar via het hormoonsysteem. Met deze kennis kun je ook vanuit een andere invalshoek werken aan een oplossing. Waardoor de kans groter is dat jouw cliënt zijn of haar doelen behaald. Bijvoorbeeld een cliënt die zich goed houdt aan zijn trainingsschema, maar toch weinig spieropbouw heeft. Daarbij kan ook chronische stress de spieropbouw remmen. Het is dan goed om op stressbeleving door te vragen en indien relevant daar een oplossing in te vinden. 

In deze module leer je van diverse hormonen waar deze gemaakt worden in het lichaam en hoe hun werkingsmechanisme is. Welke hormonen gerelateerd zijn aan ziektebeelden en hoe hormoonbalansen verschuiven tijdens diverse levensfasen en wat de gevolgen daarvan zijn. De meest relevante hormonen in relatie met leefstijlfactoren komen aan bod. Hiermee kun je verhalen die rondzingen over hormonen beter interpreteren en onderscheid maken tussen zinvolle en onzin informatie. 


Verslaving
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland zijn verslaafd of misbruiken een middel. De kans is groot dat je zelf al eens te maken hebt gehad met een verslaving bij je zelf of op de werkvloer. Misschien zelfs zonder dat je door had dat het om een verslaving ging! 

 

Het signaleren van een verslaving is niet altijd eenvoudig. Sommige gedragingen die horen bij een ongezonde levensstijl, kunnen vergelijkbaar zijn met signalen van een verslaving. Op de werkvloer kun je diverse situaties tegenkomen gerelateerd aan verslavingen. 

 

Een cliënt waarbij je gedragspatronen of middelengebruik signaleert die kunnen leiden tot een verslaving. Door dit als professional vroegtijdig te signaleren en het probleem bespreekbaar te maken, kun je erger voorkomen. Je werkt dan preventief. 

 

Een cliënt waarbij je kenmerken van een verslaving herkent en waarbij de hulpvraag niet gericht is op het afkicken van een verslaving. In sommige gevallen, zoals bij roken, kun je deze mensen begeleiden naar hun doelen. Het is dan goed om te weten wat mogelijke effecten van de verslaving op het begeleidingstraject zijn. 


Een cliënt waarbij je kenmerken van een complexe verslaving signaleert of waarbij de hulpvraag gericht is op het afkicken van een verslaving. In dit geval informeer je je cliënt over mogelijkheden bij specialistische organisaties voor het afkicken. Je verwijst je cliënt dan door.  

 

Om in dit soort situaties je cliënt goed te kunnen begeleiden heb je kennis nodig van verslavingen. In deze opleiding leer je over verschillende soorten verslavingen, hoe deze kunnen ontstaan, welke kenmerken je kan signaleren en wat je kan doen als je signalen van verslaving ziet bij een klant. Daarnaast leer je over diverse specialistische instanties die mensen met een verslaving begeleiden bij het afkicken.


Leefstijlcoach in de praktijk 
Deze opleiding is speciaal voor professionals die (willen) werken op het gebied van leefstijlcoaching. Cursisten die al kennis hebben opgedaan over coaching en op het gebied van voeding, beweging en stress- en slaap en nu meer willen weten over hoe deze leefstijlpijlers samenhangen en hoe daarmee om te gaan in de praktijk. 

Stel je hebt een cliënt die het doel heeft om af te vallen met een gezonder eetpatroon en die door sporten meer spiermassa wil opbouwen. Dit gaat moeizaam. Je merkt op dat de cliënt de lat hoog legt en veel stress ervaart. Wat is de invloed van deze stress op de doelen met betrekking tot voeding en sport? Hoe ga je hiermee om in de praktijk?

In deze module leer je hoe leefstijlpijlers samenhangen en elkaar beïnvloeden. Je leert hoe je als leefstijlcoach een intake afneemt en een begeleidingsplan ontwikkelt. En hoe je hulpmiddelen kunt toepassen om met begeleidingsproblematiek om te gaan. 

 

Tijdens deze module doe je praktijkervaring op door proefcliënten met diverse hulpvragen met betrekking tot de leefstijl te begeleiden. Tijdens je begeleidingstrajecten kun je deelnemen aan online klassikale lesdagen. In deze lessen oefen je met diverse casussen en bespreek je met andere cursisten onder begeleiding van een docent de uitdagingen die jullie tegenkomen bij de begeleiding. 


Aanvullende modules 
Afhankelijk van je doelstelling kun je Bewegen en Trainen vervangen voor Fitnesstrainer A  als je bijvoorbeeld klanten ook wilt begeleiden in trainen (spieropbouw, conditie verbeteren, souplesse) en/of je basiskennis wilt opdoen omtrent trainingsleer, fysiologie en anatomie. 

Je kunt ook Voedingsdeskundige vervangen voor Gewichtsconsulent (BGN) als je naast leefstijlcoach ook officieel erkend wilt worden als BGN Gewichtsconsulent.  


Fitnesstrainer A 
Tijdens de module Fitnesstrainer A leer je onder andere alles over anatomie, biomechanica, trainingsleer, krachttraining en blessurepreventie. Daarnaast komen onderwerpen als omgaan met klanten, leidinggeven en organisatieleer uitgebreid aan bod.

Na afronding van deze, door NL Actief erkende, module ben je onder andere in staat om klanten verantwoord te begeleiden tijdens hun training. Ook kun je zelfstandig trainingsprogramma’s opstellen. Wil je als Leefstijl- en Vitaliteitscoach ook mensen kunnen begeleiden met kracht- en conditietraining? Dan is deze module een must.


Gewichtsconsulent
Wil je jouw kennis omtrent voeding ook inzetten als erkend gewichtsconsulent? Dan is deze module heel belangrijk voor jou. De module Gewichtsconsulent is een uitbreiding op de module Voedingsdeskundige. Al tijdens de opleiding ga je onder begeleiding van je docent een groepsvoorlichting organiseren en proefcliënten met hulpvragen op het gebied van voeding begeleiden.

Daarnaast ga je een ondernemersplan uitwerken voor je voedingspraktijk. Na het succesvol afronden van deze module kun je toetreden tot de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN), waardoor jouw cliënten de sessies vergoed kunnen krijgen vanuit hun aanvullende ziektekostenverzekering. (Dit gaat niet af van het eigen risico van je cliënt, zoals bij de diëtist of BLCN Leefstijlcoach.)

 

Benodigde boeken en materialen

Alle studiematerialen zijn bij het lesgeld inbegrepen. Naast de benodigde boeken, ontvang je ook aanvullend les-, oefen- en studiemateriaal in je online leeromgeving e-Start. Tevens heb je toegang tot de oefentool (proefexamens) en vele gratis webinars. De eventuele kosten voor het examen van BGN Gewichtsconsulent is niet in de cursusprijs inbegrepen.

Aanvullende informatie

Na goedkeuring van het STAP-budget krijg je direct toegang tot het lesmateriaal en kun je starten met jouw opleiding. Eventuele lesdagen kun je inplannen via jouw persoonlijke leeromgeving e-Start. 

Lees meer
Het STAP-budget is op. STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden.nl.

Vind je opleiding met kwaliteitskeurmerk en blijf op de hoogte van nieuwe subsidies op Opleidingvinden.nl.

Aanbieder
Start2Move is het grootste internationaal erkend opleidingscentrum van Nederland en gespecialiseerd op het gebied van Fitness, Sport en Leefstijl & Vitaliteit.
Start2Move
Start2Move
NRTO
NRTO
NL Actief
NL Actief
Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland
Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland
Europe Active (EREPS)
Europe Active (EREPS)
CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht