Nieuws

De miljoenennota en budgetten om te leren

23 september 2021

Nederland herstelt zich snel na de coronacrisis, maar ondersteuning van mensen en bedrijven blijft nodig. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in hun begroting, die vandaag aan de Tweede Kamer is overhandigd.

 

In de begroting is te lezen dat de coronacrisis het belang van een leven lang ontwikkelen heeft onderstreept. En dat in 2022 mensen zich kunnen blijven ontwikkelen met subsidies (zoals het STAP-budget van € 1.000,- per persoon), gratis adviezen en cursussen.

In 2022 kan ook het crisispakket 'NL Leert Door' nog worden benut. In 2022 is € 25,6 miljoen gereserveerd voor 'NL Leert Door met inzet van scholing' en € 27 miljoen voor 'NL Leert Door voor sectoraal maatwerk'. Verder is er in 2022 wederom € 49 miljoen beschikbaar voor de 'SLIM-regeling' waarmee werkgevers worden gestimuleerd om te investeren in de leercultuur.

 

In het kader van STAP wordt ook een 'regeling scholingsadviezen' uitgewerkt (bekostigd uit de beschikbare middelen voor het STAP-budget), zo is in de begroting van SZW te lezen. Ook wordt er een evaluatie gestart om te bezien of het bieden van een kosteloos ontwikkeladvies doelmatig en effectief is. De verwachting is dat in 2021 de eerste resultaten beschikbaar zijn en het eindrapport in de loop van 2022 met de Kamer wordt gedeeld.

 

Voor informatie over meer budgetten om te leren voor individuen ga je naar meer budgetten voor individuen en voor werkgevers naar meer budgetten voor werkgevers en sectoren.

Lees hier de begroting van SZW en het nieuwsartikel van de Rijksoverheid


Veelgestelde vraag
In deze nieuwsbrief beantwoorden we ook een veelgestelde vraag.

 

Heb ik toestemming nodig van mijn werkgever om een opleiding met STAP-budget te gaan doen?

Het antwoord is nee. Je kiest zelf je scholing en vraagt zelf STAP-budget aan. Je bent dus niet verplicht dit met je werkgever te overleggen of te kiezen uit scholing die je werkgever heeft geselecteerd. Het mag uiteraard wel en kan ook verstandig zijn om bijvoorbeeld tijd voor je opleiding te krijgen en te overleggen hoe de opleiding na succesvolle afronding eventueel je functie en salaris beïnvloedt.

 

Zie hier alle veelgestelde vragen.

 

Over 5 maanden komt het STAP-budget eraan

Per 1 maart 2022 kun je als burger een ontwikkelbudget van €1000,- aanvragen bij UWV dat je kan besteden aan een opleiding. Graag houden we je op de hoogte van het STAP-budget. Check regelmatig op STAP-budget.nl de ontwikkelingen en mogelijkheden van het STAP-budget.

02 november 2023
Laatste kans op 1.000 euro STAP-subsidie
Laatste kans op 1.000 euro STAP-subsidie | Start nu je voorbereiding op STAP-budget.nl | Na STAP gaat STAP-budget. nl verder als Opleidingvinden. nl. Zo kunnen we je blijven helpen met het vinden van de beste opleidingen, en subsidies en regelingen om verder te leren.
14 juni 2023
De laatste ontwikkelingen in de STAP-regeling
STAP stopt per 2024 vanwege bezuinigingen | 3 juli start eerstvolgende aanvraagtijdvak | Vanaf september naar verwachting alleen OCW-erkend scholingsaanbod mogelijk met STAP.
03 maart 2023
Zojuist bekend gemaakt: nieuw aanvraagmoment STAP!
UWV heeft zojuist bekend gemaakt dat je nu STAP-budget kunt aanvragen op vrijdag 17 maart om 10.00 uur!
13 december 2022
Eerste aanvraagmogelijkheid STAP-budget wordt 28 februari 2023!
Het kabinet heeft op 12 december bekendgemaakt dat de eerste mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen op 28 februari is. De eerdere eerste mogelijkheid op 2 januari wordt dus overgeslagen.
Over STAP-budget.nl

Wij dragen, net als de overheid, graag bij aan een leven lang leren voor iedereen!

 

Zoek & vind op STAP-budget.nl je STAP Opleiding en start hier je voorbereiding op de STAP-budget subsidie.

 

Zoek & vind hier ook een EVC-traject, coach, open dag of evenement en verken de ontwikkelbanen.

 

Benut je kansen, ga voor groei!